Zet uw tanden erin

De behandelingen bij Tandarspraktijk in Rotterdam

Maak een afspraak
Logo Tandartspraktijk

Met een stralende glimlach en een gezond gebit verlaat u onze praktijk: daarvoor zet ons team zich elke dag in. Veel mensen, jong en oud, vrezen voor de (half)jaarlijkse controle: wat ons betreft, is dat echt nergens voor nodig. Onze tandartsen en assistentes op de Crooswijksesingel Rotterdam zijn ervaren, betrouwbaar en gespecialiseerd in het behandelen en het begeleiden van patiënten met angst voor de tandarts. In onze praktijk spreken we, naast Nederlands, ook Duits, Engels en Spaans. Benieuwd naar wat we zoal voor u kunnen betekenen? Bekijk al onze behandelingen en neem contact op voor een afspraak.

Tandheelkundige behandelingen en meer

Bij Tandartspraktijk Crooswijksesingel volgen we op regelmatige basis cursussen en opleidingen. Zo zijn we altijd op de hoogte van ontwikkelingen binnen ons vakgebied en kunnen we u steeds een beetje beter helpen. Naast de standaard (half)jaarlijkse controle en de bekende tandheelkundige behandelingen, kunt u bij ons terecht voor:

  • Vullingen

  • Esthestische Tandheelkunde

  • Wortelkanaalbehandelingen

  • Kronen, bruggen en facings ( ook voor esthetiek )

  • Tandprotheses

  • Kaakchirurgische ingrepen

  • Orthodontie

  • Gebitsreiniging middels een voor u op maat gemaakt protocol

Periodieke controle

De periodieke controle is het meest belangrijke element van tandheelkundige zorg, wat halfjaarlijks met u wordt afgesproken. Tijdens de periodieke controle bij tandarts Angela of Karina wordt gekeken naar uw gebit en tandvlees. Als dit nodig is, wordt tandsteen verwijderd.

 

Mochten er problemen geconstateerd worden, dan wordt u verzocht een vervolgafspraak te maken. Wij maken om de twee jaar foto's van uw gebit, om te kijken of er iets tussen de kiezen zit wat wij met het blote oog niet kunnen zien.

 

Als we tussentijds een foto willen maken, dat wordt dit altijd met u overlegd, omdat wij dan iets vermoeden.

Maak een afspraak voor een periodieke controle

Tanden bleken

Wilt u uw tanden laten bleken? Met een bleekbehandeling kan de tandarts uw tanden witter maken. Onthoud dat de kleur van tanden bij iedereen anders is. Tanden en kiezen zijn opgebouwd uit zowel tandbeen als glazuur. De dikte en de kleur van het tandbeen zijn voornamelijk bepalend voor de kleur en deze zijn erfelijk bepaald. Het glazuur van de tanden is zo goed als doorzichtig, maar hoektanden hebben een dikkere laag tandbeen, wat de reden is dat zij vaak geler zijn.

Het drinken van bepaalde voedingsmiddelen kan de tanden donkerder maken door de kleurstoffen die in de tandplak gaan dringen. Naarmate u ouder wordt, wordt de glazuurlaag dunner door slijtage en gaat de vorming van tandbeen wel altijd door. Dit maakt uw tanden donkerder. Er zijn verschillende bleekmethoden. Laat de tandarts eerst beoordelen of bleken zinvol voor u is. Vullingen in de voortanden kleuren bijvoorbeeld niet mee. Wij bleken niet zelf in de praktijk, wij geven u een bleek kit mee zodat u thuis zelf kunt bleken. 

Implantaten

Een implantaat is een kunstwortel die in de kaak wordt geplaatst en die wordt voorzien van een brug, kroon, klikgebit, plaat-, of frameprothese. Een implantaat is nodig om een ontbrekende tand- of kieswortel te vervangen. Het gat van de ontbrekende tand- of kieswortel moet opgevuld worden om te voorkomen dat de tanden eromheen scheef gaan staan. Een implantaat plaatsen doen wij bij Tandartspraktijk Crooswijksesingel niet zelf, u wordt hiervoor door de tandarts doorverwezen naar een kaakchirurg of een inplantoloog.

Meer info

Orthodontie

Als u een beugel wenst of als een beugel het advies van de tandarts is, kunnen wij overleggen of wij u doorsturen of dat wij de beugel zelf plaatsen. Wij plaatsen vaste beugels en doorzichtige beugels. Aanvankelijk van de situatie in de mond. Wij plaatsen beugels alleen bij volwassenen.

De tandarts maakt van tevoren een behandelplan op waarin de behandeltermijn staat. Ieder gebit reageert echter anders op een beugelbehandeling, waardoor een behandeling langer kan duren.

Daarnaast zijn ook de medewerking van de patiënt, het doorzettingsvermogen en het aanpassingsvermogen van invloed op de duur van de behandeling. Indien bekwaam, mag een tandarts zelf een beugel plaatsen. Een beugel is niet alleen nodig als tanden ver naar voren of scheef staan, maar ook als de tanden en kiezen niet goed op elkaar passen of wanneer er te weinig ruimte is in het gebit.

Een spalk of nachtbeugel is nodig om de tanden en kiezen op de juiste plek te houden. Dit is in het begin even vreemd, maar dit went snel!

Kronen en bruggen

Kronen en bruggen zijn bedoeld als duurzame vervangingen voor tanden en kiezen. Omdat een behandeling voor een kroon of brug ingewikkelder is dan voor een gewone vulling, komt u enkele keren bij uw tandarts terug. Kronen en bruggen benaderen de oorspronkelijke vorm van uw tanden en kiezen zo precies mogelijk.

 

Een kroon is een vastgelijmd metalen of porseleinen kapje dat precies over uw afgeslepen tand of kies past. De tand of kies zal, dankzij de kroon, zijn oorspronkelijke functie en vorm weer terugkrijgen.

Een brug wordt gemaakt ter vervanging van uw tanden of kiezen en zit vast aan twee of meer pijlers. Pijlers zijn afgeslepen kiezen of tanden aan weerszijden van de open ruimte van de ontbrekende tanden of kiezen. Een brug bestaat uit twee of meer kronen die op pijlers passen en uit een dummy. Een dummy is een brugtussendeel, welke bestaat uit één of meer kunsttanden die op de plaats van de open ruimte komen. Een brug kan ook helpen voorkomen dat tanden en kiezen scheef gaan staan of groeien. als er tanden en kiezen ontbreken, kunnen de tanden of kiezen van de kaak in de richting van de open ruimte groeien.

Facings

Facings kunnen het uiterlijk van uw gebit verfraaien. Of u nu een afgebroken tand wilt laten repareren, verlost wilt worden van een spleetje tussen uw tanden, scheve tanden wilt maskeren of wittere tanden wilt: facings kunnen de oplossing zijn. Een facing is een laagje vulmateriaal van composiet of een schildje van porselein wat op de tand wordt geplakt. Facings worden in een tandtechnisch laboratorium gemaakt, speciaal op maat. Dit is waarom u minstens twee maal naar de tandarts moet, namelijk voor het kiezen van de kleur, het afslijpen van de tand, voor een afdruk van uw gebit en voor het bevestigen van de facing. Omdat het plaatsen van een facing niet pijnlijk is, is een verdoving niet nodig. Voor het kiezen van de kleur wordt een kleurenstaal gebruikt.

Cariës

Cariës ontstaat in uw gebit door bacteriën in tandplaque. Deze bacteriën kunnen de buitenkant van de tanden en kiezen aantasten en zelfs de binnenkant als de bacteriën zich in een gevorderd stadium bevinden. Dit wordt cariës of tandbederf genoemd. Op den duur ontstaan hierdoor vaak gaatjes. Deze gaatjes moeten worden gevuld om pijnklachten te voorkomen of tegen te gaan. Als opvulling gebruikt de tandarts composiet.

Wat doet een mondhygiënist?

Hoewel de behandelingen in de eerste instantie gericht zijn op preventie, voert de mondhygiënist ook taken uit die gericht zijn op het genezen. Wat deze taken precies zijn, hangt af van uw gebit.

Enkele voorbeelden zijn:

  • Het uitvoeren van een mondonderzoek

  • Röntgenfoto’s en gebitsafdrukken maken

  • Voorlichting geven

  • Volledige gebitsreiniging

  • Fluoride aanbrengen

  • Vullingen, kiezen en tanden polijsten en

  • Het aanbrengen van laklagen op tanden en kiezen.

Hoewel de tandarts u vaak doorverwijst naar de mondhygiënist, kunt u ook zelf de mondhygiënist bezoeken als u last hebt van ontstoken tandvlees, van tandsteen, gevoeligheid voor gaatjes, terugtrekkend tandvlees of van loszittende tanden en kiezen. Kinderen tot achttien jaar kunnen kosteloos en zonder verwijzing naar de mondhygiënist.

 

Sealen

Sealen is het afdichten en verzegelen van putjes en groeven in de kiezen. Dit wordt meestal gedaan door de mondhygienste of door de (paro)preventie assistente. Deze behandeling wordt gedaan om gaatjes te voorkomen door middel van een transparante of geelwitte kunststof hars aan te brengen. Sealen gebeurt normaal gesproken kort nadat de blijvende kies helemaal is doorgebroken.

 

Tips voor een goede mondhygiëne

Om zonder gebitsproblemen door het leven te gaan, is het belangrijk voldoende tijd en aandacht te besteden aan mondverzorging. U voorkomt zo veel tandheelkundige problemen. We geven u graag een aantal tips voor een goede mondhygiëne.

  • Breng twee keer per jaar een bezoek aan de tandarts voor een periodieke controle.

  • Laat minimaal twee keer per jaar uw gebit grondig reinigen.

  • Poets uw tanden minimaal twee keer per dag twee minuten om tandplak en gaatjes te voorkomen.

  • Vergeet niet uw tong regelmatig te reinigen. Ook op uw tong blijven bacteriën en voedselresten achter. Met een tandenborstel of tongschraper reinigt u uw tong eenvoudig.

  • Maak gebruik van een tandenstoker, rager of flosdraad om ook de kleine ruimtes in uw gebit goed te reinigen.

Tandplaque

Goede mondhygiëne is erg belangrijk. Gezond tandvlees is lichtroze, bloedt niet en ligt strak om de tanden. Ontstoken tandvlees wordt veroorzaakt door opgehoopte tandplaque en bloedt bij het aanraken of bij het poetsen. De mondhygiënist verwijdert deze laag en begeleidt u, zodat het ontstoken tandvlees verholpen kan worden. Om opnieuw ontstoken tandvlees te voorkomen, is het belangrijk dat u goed poetst en gebruik maakt van bijvoorbeeld een tandenstoker

Kaakbotontsteking

Een kaakbotontsteking is een ontsteking in de fundering van uw gebit. Dit kan komen door bacteriën, mondhygiëne, roken, stress, erfelijke belasting of door uw algehele gezondheidsstatus. Door de ontsteking gaat kaakbot verloren, waardoor tandvlees terugtrekt en uw tanden en kiezen uit kunnen vallen.